gelatinepoeder

Hoe herken ik een tekort aan eiwitten

Verkeerde balans in ons eten

We weten het allemaal wel: in onze moderne westerse samenleving eten we te eenzijdig. We eten te vaak hetzelfde en eigenlijk moeten we meer variatie aanbrengen in ons voedselpatroon. Dat is minder makkellijk dan het lijkt want we kopen allemaal voorverpakte waren in de supermarkt. Dus ga wat vaker naar de markt of de groentenboer en koop daar het voedsel wat je anders nooit koopt; zo eet je gevarieerder en lekkerder.

Teveel suikers en koolhydraten

In het geraffineerde supermarkt voedsel zitten teveel suikers en koolhydraten. Er zitten ook te weinig essentiƫle voedingsstoffen in. Dus te weinig vitamines, mineralen en eiwitten. Suikers en koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam en daarvan hebben we reeds meer dan genoeg. We hebben wel meer bouwstoffen voor het lichaam nodig. De oplossing is eenvoudig; eet gevarieerder en lekkerder.
Vervang wit brood door bruin volkorenbrood. Maak zelf je toetjes met volle melk en custard zonder suiker. Eet vaker een eitje. Halveer het aantal aardappels en verdubbel de hoeveelheid groente (erwten zijn eiwitrijk). Havermout en yoghurt als ontbijt. Drie stuks fruit per dag.

We worden wel dikker

Meestal komt het dikker worden door de verkeerde balans in ons voedselpatroon. Als je veel suikers en geraffineerde koolhydraten eet (brandstof) wordt dat teveel in je lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Twee uur later heb je weer honger en dan eet je een tussendoortje, zoals een gevulde koek, een worstenbroodje of een mars. De tussendoortjes zijn de ergste dikmakers. Zorg er dus voor dat je niet na twee uur weer trek hebt en dat doe je door meer groente, meer volkorenbrood en meer verzadigde vetten te eten. Eiwitten ondersteunen dit, dus eet twee theelepels gelatinepoeder per dag (opgelost in een kopje koffie of in een bakje yoghurt).

Ik sport al 20 jaar en ik krijg niet meer spieren

Als er te weinig eiwitten in je voeding zitten dan breekt je lichaam zelfs spierweefsel af. In het geraffineerde supermarkt eten zitten te weinig bouwstoffen. Je moet de balans in je eten veranderen door meer eiwitrijk te eten. Boven het 40e levensjaar is dat nog onvoldoende; dan moet je ook eiwitten aanvullen. Het beste kun je dierlijke eiwitten aanvullen, met gelatinepoeder.

Verouderde gerimpelde huid

Op hogere leeftijd gaat onze huid rimpelen en wordt hij dunner. Dit is deel van het verouderingsproces dat bij iedereen plaatsvindt. Dit proces kan worden vertraagd door er op te letten dat je voldoende water drinkt, voldoende vitamine-C tot je neemt en elke dag twee theelepels collageen (gelatinepoeder) eet.