gelatinepoeder

welke eiwitten bestaan er

Eiwitten - Aminozuren - Proteïenen ---- het gaat allemaal om dezelfde basis voedingsstoffen.

Essentiele aminozuren

Van de 22 aminozuren kan het lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 moet je via eten binnenkrijgen. Dat zijn de zogenaamde essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er 6 semi-essentieel. Dat wil zeggen dat het lichaam ze normaal gesproken zelf kan maken. Alleen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij sommige aandoeningen en ziekten, kan het lichaam er niet genoeg van maken. Dan is aanvulling via het eten nodig.

Essentiële aminozuren
Histidine 
Isoleucine 
Leucine 
Lysine 
Methionine 
Fenylalanine 
Threonine 
Tryptofaan 
Valine
Niet essentiële aminozuren
Alanine 
Asparaginezuur 
Cysteïne 
Cystine 
Glutaminezuur 
Tyrosine 
Hydroxyproline
 
Semi-essentiële aminozuren
Arginine 
Asparagine 
Glutamine 
Glycine 
Serine 
Proline 

 

Welke eiwitten zitten er in Gelatine

Gelatine bestaat voor 90% uit eiwitten en is daarmee het meest eiwit-rijke supplement. Het gaat echter niet om de hoeveelheid maar om de inhoud. Welke eiwitten zitten er in dierlijk gelatine:

Isoleucine 1%
Leucine 3%
Lysine 4%
Methionine 1%
Fenylalanine 2%
Threonine 2%
Tryptophaan 4%
Valine 2%
Histidine. 1%
Arginine 8%
Ornithine 10%
Glycine 21%
Proline 12%
Hydrocyproline 12%
Glutamic Acid 10%
Alanine 9%
Aspartic Acid 6%
Hydroxylysine 1%

Glycine en Proline zijn twee eiwitten waarvan we niet veel binnen krijgen. Mensen die 100% gezond zijn, kunnen deze aminozuren zelf aanmaken uit de andere eiwitten. De andere eiwitten worden dan afgebroken en daaruit maakt het lichaam Glycine en Proline. Er moeten voldoende eiwitten in het lichaam aanwezig zijn.

Glycine heeft als voordeel dat je er beter van kan slapen. Mensen die extra gelatine innemen melden dat ze er eerder door inslapen en ook gedurende de nacht minder vaak wakker worden. Glycine werkt ook als een neurotransmitter, het zorgt ervoor dat je je rustiger voelt. Dit komt omdat glycine een antagonist is van norepinephrine, een stof die juist als stresshormoon werkt. Glycine zwakt dat effect dus af. Glycine ondersteunt ook de werking van de lever en helpt dus bij de afvoer van toxische stoffen.

In gelatine zit ongeveer voor 12% proline. Proline is niet een essentieel aminozuur, maar toch is het erg belangrijk. Het speelt onder andere een rol in de wondgenezing en het helpt ter ondersteuning van het afweersysteem.

Welke eiwitten zitten er reeds in je andere voedsel?

Die hoef je dus niet aan te vullen. Zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Enerzijds dierlijke producten zoals vis, vlees, zuivel en eieren. Anderzijds plantaardige producten zoals soja, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden en sommige groenten.

Hoeveel eiwit hebben we per dag nodig

We hebben circa 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Dus als je 70 kilo weegt is dat 70 gram eiwitten. Als je aan duursport doet is dat 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht.