gelatinepoeder

Hoe wordt je gelukkiger door de juiste eiwitten

Dopamine, tyrosine en fenylalanine

Bekende neurochirurgen zijn er reeds lang achter dat een verhoging van de dopamines leidt tot meer geluksbeleving en tot minder kans op de ziekte van Parkinson.
Heel kort door de bocht wordt dan gezegd dat als je kijkt naar kunst, je daar op dat moment gelukkiger van wordt en op langere termijn minder kans hebt op trillende handen. Dat zou meer subsidie op cultuur rechtvaardigen.
Of een subsidie op cultuur leeftijd verlengend werkt weten we niet. Maar we willen niemand een gelukkiger leven onthouden. Een verhoging van de dopamines is welkom.

Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine (L-tyrosine). Tyrosine kan op zijn beurt in het lichaam aangemaakt worden door het aminozuur fenylalanine (L-fenylalanine).
Eet voedsel dat rijk is aan tyrosine en fenylalanine.
Dit zijn amandelen, avocado's, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu.
Een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten kan helpen de dopaminespiegel te verhogen.

Wat kun je beter niet eten

Vermijd voedsel waarvan de hersenfuncties minder worden. Dit zijn vaak bewerkte producten, witte bloem, cholesterol, cafeïne, verzadigde vetten en suikers.

De meest voorkomende aminozuren in gelatinepoeder

  • Glycine: 27%

  • Proline: 16%

  • Valine: 14%

  • Hydroxyproline: 14%

  • Glutaminezuur: 11%

 

Conclusie

Het nuttigen van gelatinepoeder draagt niet bij tot een hogere geluksbeleving en tot een lagere kans op de ziekte van Parkinson. Daarvoor kun je beter voedsel nuttigen dat de juiste aminozuren bevat.