gelatinepoeder

Collageen is de basis voor een mooie huid

 

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit dat er voor zorgt dat onze huid sterk en elastisch blijft. Zo’n 30% van alle eiwitten in je lichaam bestaat hieruit. Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten eiwit. Ieder eiwit heeft zijn eigen functie. Zo zorgt een deel voor de huid, de ander weer voor je ogen en een andere voor je spieren. Je kan dit eiwit dus overal in je lichaam vinden, in je aderen, spieren, botten en zelfs in je organen.
Het is erg belangrijk voor je bindweefsel. Dat komt omdat eiwit je bindweefsel ondersteunt zoals in de lederhuid. Het houdt je huid bij elkaar en houdt het soepel. Als je ouder wordt krijg je last van rimpels en dat heeft alles te maken met dit eiwit. Er wordt meer afgebroken dan aangemaakt en daarom kan het eiwit je huid niet meer bij elkaar houden en ontstaan er rimpels.

Elk half jaar wordt het collageen in een gezond lichaam vernieuwd.

Met de nadruk op gezond, want anders wordt dit proces verstoord. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en dat je genoeg beweegt en voldoende water drinkt.

Gezondheidsvoordelen van collageen

Het is goed voor je haar en nagels. Je haar en nagels zullen naarmate je ouder wordt wat dunner worden, je haar wordt futloos en verliest zijn glans en je nagels zijn niet meer zo sterk als eerst. In je haar en nagels zit het eiwit keratine.
Door genoeg collageen in je lichaam te hebben zal het proces vertraagd worden en kan je langer genieten van mooie haren en nagels.

Collageen verbetert de huid. Het houdt je huid elastisch. Dat komt door de lijmende werking van het eiwit. Naarmate je ouder wordt, word je huid dunner en ontstaan er rimpels. Voldoende collageen zorgt voor een egale huid en vertraagd het verouderingsproces.

Collageen ondersteunt je darmen. Collageen vormt een beschemde laag in de darmen. Mensen die veel last hebben van brandend maagzuur of een spijsverteringsaandoening hebben zoals het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan het extra toevoegen helpen. Het geneest de slijmvliezen en herstelt de darmwand.

Collageen zorgt voor sterke botten. Je botten bestaan deels uit collageen. Daarom is het belangrijk om het voldoende aan te vullen in je lichaam. Zo zullen je botten sterk blijven en wordt er pijn in gewrichten vermeden. Ook als je spieren wat stijf aanvoelen zal dat gaan afnemen.

Collageen houdt je lever gezond. We krijgen teveel toxische stoffen binnen. Collageen beschermt de lever en helpt bij het verwerken van deze stoffen. Tijdens een detoxkuur is het daarom ook handig om ervoor te zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt.

Collageen is goed voor je hart en bloedvaten. Het beschermt de aderen tegen verkalking, omdat het aminozuur genaamd proline in collageen zit. Dit aminozuur zorgt er ook voor dat je bloeddruk regelmatig blijft. Daarnaast helpt het de bloedvaten te herstellen.

Collageen voor je huid. De productie van collageen vermindert als je ouder wordt. Normaal gesproken hebben mensen onder de 25 niet perse extra van dit eiwit nodig, tenzij je misschien wel last hebt van bijvoorbeeld gewrichtspijn of brandend maagzuur en hier vanaf wil. Daarnaast is het voor een aantal mensen juist wel belangrijk om genoeg/extra binnen te krijgen. Sporters: door de positieve werking op de spieren, gewrichten en botten. Ouderen: de botten kunnen extra ondersteuning gebruiken en het vermindert de rimpels. Vegetariërs: aanvulling van een aantal essentiële eiwitten die in plantaardig voedsel ontbreken. Eigenlijk voor iedereen, collageen is de belangrijk voor een fit en gezond lichaam. Het houdt je spieren soepel en zorgt voor een sterke gezonde huid.

Vitamine C

helpt bij de opname en aanmaak van collageen, deze vitamine vind je vooral in citrusvruchten. Zorg er dus voor dat je voldoende eiwitten én vitamines tot je neemt.

Collageen is een belangrijk eiwit in je lichaam dat vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het is vooral voor sporters en ouderen van belang om voldoende eiwit binnen te krijgen. Gezond eten is daarom belangrijk, maar er zit te weinig eiwit in ons eten. Gelatinepoeder is daarom een belangrijk supplement.